Miksi ekotuotteita?

Tuotevalikoimamme koostuu 100 % aidoista luonnonkosmetiikkatuotteista ja takuulla ekologisista pesu- ja puhdistusaineista. Tällä sivulla voit siihen, mistä aidossa luonnonkosmetiikassa on kysymys, miten se eroaa perinteisestä kosmetiikasta ja millä periaatteilla me GreenDealissa olemme koostaneet tuotevalikoimamme. Opit myös ekopesuaineiden ja perinteisten puhdistusaineiden eroista.

 

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

 

Luonnonkosmetiikassa on lyhyesti kysymys siitä, että kaikki ihonhoitoon, hygieniaan ja kauneuteen liittyvät tuotteet tuotetaan luonnon omista raaka-aineista, oli sitten kysymys maamineraaleista, kasviöljyistä tai muista kasviuutteista. Tuotantofilosofian perusajatus on tehdä selvä ero perinteiseen kosmetiikkaan raaka-ainevalinnoissa, tuotantotavassa, pakkausmateriaaleissa ja tuotannon eettisyydessä.

 

Valitse sertifioitua luonnonkosmetiikkaa

 

Ainoa tapa varmistua luonnonkosmetiikan aitoudesta on ostaa sertifioituja tuotteita. Sertifiointi tarkoittaa sitä, että kolmas, valmistajasta riippumaton taho on varmistanut raaka-aineiden alkuperän (esimerkiksi sen, että luomulaatuiseksi väitetyt raaka-aineet ovat oikeasti luomua) ja sen, että tuotanto valmistuksesta valmiiseen tuotantoon täyttää eettisen ja kestävän kehityksen periaatteet sertifikaatin tarkkojen määritysten mukaisesti (mm. raaka-aineiden vastuullisen keräämisen sekä eläinkokeettomuuden osalta).

 

GreenDealin tuotevalikoimassa tuotteiden pääsertifikaatit ovat saksalainen BDIH, ranskalainen Ecocert sekä ranskalainen Cosmetique Bio.  Voit tutustua kunkin sertifiointitahon sivuilla sertifikaatin kriteereihin, valvontaan ja auditointiin.


Yleislaatuisena sääntönä kaikki edellä olevat sertifikaatit määrittävät muun muassa:

 

  • Kasviperäisten raaka-aineiden alkuperään liittyvät vaatimukset (mm. kasvien alkuperä ja viljelytapa, kasvien kerääminen kestävällä tavalla, GMO-vapaa tuotanto)
  • Eläinperäisten raaka-aineiden alkuperään liittyvät vaatimukset (mm. kiellettyä käyttää kuolleista eläimistä jalostettuja raaka-aineita vs. sallitut eläinperäiset raaka-aineet, esimerkiksi mehiläisvaha)
  • Eläinten suojelun ja eläinkokeettomuuden periaatteen (ehdoton kielto eläinkokeita kohtaan valmistajan sekä kaikkien valmistajaan liittyvien kolmansien osapuolten toimesta)
  • Luomulaatuisten raaka-aineiden osuus valmiissa tuotteessa
  • Sallitut mineraaliperäiset ainesosat
  • Vaatimukset tuotantoprosessin ympäristövaikutusten ja tuotteen koko elinkaaren huomioimiselle (mm. tuotepakkauksen kierrätettävyys, logistiikka)
  • Sallitut säilöntäaineet ja hajusteet
  • Ja toisaalta: ainesosat ja lisäaineet, joiden käyttäminen on ehdottomasti kiellettyä

 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä luonnonkosmetiikasta

 

Mitä eroa on luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla?

Luomukosmetiikka on luonnonkosmetiikan alaryhmä, jossa käytetään vain luomulaatuisia raaka-aineita. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa on välttämätöntä käyttää luomulaatuisia raaka-aineita, mutta kaikkien kasviperäisten öljyjen tai uutteiden ei edellytetä olevan luomulaatuisia – luomun osuus on silti suuri, kasviperäisissä raaka-aineissa usein > 90%. Kokonaisainesosista luomun osuus on aina pienempi, sillä vettä tai savea ei saa kutsua luomulaatuiseksi.

Mistä tunnistan aidon luonnonkosmetiikan?

Sertifiointi on yksi helppo tapa tunnistaa luonnonkosmetiikka. Varmista kuitenkin, että sertifikaatti ei ole osa valmistajan itse tekemään markkinointimateriaalia, vaan yleisesti tunnustettu tiukka luonnonkosmetiikkasertifikaatti, esimerkiksi BDIH, Ecocert tai NaTrue. Myös raakaineluettelosta (INCI) voit varmistua ainesosien luonnollisuudesta, mutta tämä edellyttää ainesosien tuntemusta. 

Onko olemassa luonnonkosmetiikkaa ja ”luonnonkosmetiikkaa”?

Valitettavasti kyllä. Liian usein tuotepakkaus tai valmistajan lupaukset poikkeavat siitä linjasta, mitä sertifioidulla luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan. EU tai viranomaistahot eivät ole tuottaneet virallista määritelmää luonnonkosmetiikalle. Sen takia väitteet, kuten ”puhdas”, ”luonnollinen”, ”luonnollista alkuperää oleva” tai ”ympäristöystävällinen” ovat sanoja vailla määritelmää ja tiettyjen tuotteiden osalta suoranaista viherpesua. Aito sertifioitu luonnonkosmetiikka on ainoa keino varmistua, että väitteille on katetta, sillä tätä merkkiä ei rahalla voi ostaa, vaan valmistajan on käytävä läpi tiukka sertifiointiprosessi.

 

Mitä INCI tarkoittaa? Mitä siitä voi tulkita?

INCI eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients on kansainvälinen luokitus kosmeettisille valmistusaineille. INCI kertoo tuotteessa käytetyt raaka-aineet kansainvälisesti sovituilla raaka-ainenimillä. Tuoteselosteessa ainesosat ilmoitetaan pitoisuusjärjestyksessä alle 1% pitoisuutta lukuunottamatta.

INCI kertoo käytetyistä raaka-aineista, säilöntäaineista, emulgaattoreista, hajusteista – ihan kaikesta siitä, mistä tuote koostuu. INCI on kuin oma kielensä, jonka opettelu todellakin kannattaa. Jos et pysty tai ehdi opettelemaan INCIen tulkkaamista, helpoin vaihtoehto on ostaa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa valmistajasta riippumaton taho on tarkastanut tuotteessa käytetyt raaka-aineet. Allergikkojen on kuitenkin syytä opetella ainakin itselle oireita tuottavat ainesosat, sillä kasviperäisille raaka-aineille voi olla herkistynyt aivan kuten ruoka-aineille tai lääkkeillekin.

Onko lyhyt INCI-lista aina hyvä asia?

Ei automaattisesti. Lyhyt INCI voi käskeä sisälleen samalla tavalla luonnonkosmetiikan kieltämiä ainesosia. Toisaalta monien kasviperäisten valmisteiden nimet ovat lähes poikkeuksetta todella pitkiä, sillä kasvilajin nimi mainitaan tuoteselosteessa. Näin ollen luonnonkosmetiikan ainesosaluettelot ovat usein hyvinkin pitkiä kasviperäisten raaka-aineiden lukumäärästä riippuen.

Miksi raaka-aineilla eli käytetyillä kemikaaleilla on väliä?

Ihon on ihmisen suurin elin. Mitä sille levität, on suoraa kemikaalikuormitusta elimistölle. Koska olemassa on paljon toimivia ja hyväksi todettuja luonnollista alkuperää olevia tuotteita kohtuurahalla, uskomme, että on aina järkevintä valita luonnollinen vaihtoehto. Tuotteen koostumuksen ei tarvitse olla monimutkainen, esimerkiksi 100 % kasviöljyt ovat oiva vaihtoehto myös herkän ihon hoitoon, eikä suuri kosmetiikka-arsenaali ole hyvinvoivan ihon salaisuus.

Miksi luonnonkosmetiikkamerkkien välillä on isot hintaerot?

Luonnonkosmetiikassa, kuten perinteisissä kosmetiikkauotteissakin on suuri hintahaitari. Yllättäen halvimman pään luonnonkosmetiikkamerkit sisältävät pitkälti samanlaisia raaka-aineita kuin kalliimmat. Näkyvimpänä erona niiden pakkaukset ovat usein vaatimattomampia ja tuotteiden markkinintiin käytettävät markkinointipanostukset ovat rajallisempia. Niin edullinen kuin kalliimpikin luonnonkosmetiikka on varmasti aitoa luonnonkosmetiikkaa, jos tuote on sertifioitu. Hinta ei siis määritä tuotteen luonnollisuutta. GreenDeal on erikoistunut tarjoamaan nimenomaan halpoja luonnonkosmetiikkamerkkejä: Neobioa, Eco Cosmeticsia, Avrilia, Eubionaa, Alva Naturkosmetikia ja myös Laveran ja Santen tuotteet löydät meiltä selvästi muita suomalaisia kauppoja edullisemmin.

Onko kemikaalitonta kosmetiikkaa olemassa?

Usein tähän väitteeseen törmää niin pesuaineiden kuin kosmetiikkatuotteiden kohdalla. Valitettavasti väittämä on vailla totuusperää. Tutut, luonnolliset ainesosat, kuten sheavoi tai vesi, ovat kemikaaleja yhtä lailla kuin monet muut ihmisen kehittämät yhdisteet. Kemikaalittomalla kosmetiikalla saatetaan viitata luonnollisempaan kosmetiikkaan, mutta kaikki kosmetiikka koostuu jostakin ainesosista. Kemikaalittomia kosmetiikkatuotteita ei ole olemassakaan, mutta tuotteita on taas tehty hyvin erilaisista kemikaaleista.

 

Halpa luonnonkosmetiikka GreenDealista. Luonnonkosmetiikka voi olla edullista!