Green magazine

Tämä jokaisen tulisi tietää aurinkosuojatuotteista


Aurinkovoide, aurinkorasva, aurinkosuoja... UV-säteilyä torjuvilla tuotteilla on monta nimeä mutta ne kaikki on suunniteltu eliminoimaan haitallista UV-säteilyä iholta ja suojaamaan iho. Aurinkosuoja voidaan kuitenkin valmistaa erilaisilla tekniikoilla. Puhutaankin kemiallisista aurinkovoiteista sekä fysikaalisista aurinkovoiteista. Tässä postauksessa kerromme tarkemmin, mistä on kysymys. 


Kemiallinen aurinkosuoja sisältää kemikaaleja, jotka neutraloivat UV-säteilyn haitallisen vaikutuksen iholla. Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy aina ihoon, jotta tämä mekanismi olisi mahdollinen. Kemiallinen UV-suoja-aine aktivoituu vasta jonkun ajan päästä levittämisestä, siksipä ainesosista riippuen tuote tulisi levittää noin 15-30 minuuttia ennen auringossa oleskelua iholle, jotta suojaus on toimiva. Kemiallinen aurinkosuoja voidaan saada aikaan lukuisilla eri kemikaaleilla, joista yleisimpiä ovat seuraavilla INCI-nimillä esiintyvät ainesosat: 

oxybenzone, homosalate, octocrylene, benzophenone-3, benzophenone-4, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, tinosorb S & M, octinoxate, avobenzone, para-aminobenzoix acid, octisalate. 

Edellä mainittu lista ei ole tyhjentävä, koska UV-suojan aikaansaavia kemikaaleja on yhteensä kymmeniä. Yleensä kemiallisia UV-suoja-aineita käytetään yhdessä tuotteessa useita, koska eri UV-suoja-aineet toimivat eri tavoilla UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. Kemiallinen UV-suoja-aine imee puoleensa auringon UV-säteitä ja muuttaa ne vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Kemiallisilla UV-suoja-aineilla saadaan kaikista kevyimmät ja värittömät koostumukset mutta niihin liittyy myös haittoja. Osa kemiallisista UV-suoja-aineista on hyvin haitallisia vesieliöille, esimerkiksi koralleille ja hajoaa hitaasti luonnossa. Lisäksi tiettyihin kemiallisiin UV-suoja-aineisiin on yhdistetty ihon allergia ja herkkyystiloja. Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ohjeistaakin, että kemiallisia UV-suoja-aineita ei kannata valita herkälle iholle tai jos iho on valoyliherkkä eikä myöskään lapsille. Käytännössä markkinoilta löytyy kuitenkin paljon lapsille varta vasten suunnattuja tuotteita, joiden teho perustuu yksinomaan kemialliseen UV-suojaan. 

Fysikaalinen aurinkosuoja on kahteen mineraaliin perustuva: teho tulee joko sinkkioksidista tai titaanidioksidista tai näiden yhdistelmästä. Toisin kuin kemialliset UV-suoja-aineet, fysikaalinen aurinkovoide pyrkii heijastamaan peilin tavoin UV-säteilyä iholta pois. Usein sinkki- tai titaanidioksidipartikkelit pinnoitetaan vielä jollakin toisella aineella, esimerkiksi alumiiniyhdisteillä, jotta niiden heijastavuus saadaan entistä paremmaksi. Osin pinnoitus myös vaikuttaa partikkelikokoon sitä suurentavasti, koska tuotteiden ei haluta imeytyvän ihoon. Fysikaalinen aurinkovoide jääkin ihon pinnalle ja huuhtouuu siitä pois, kun aurinkovoide poistetaan iholta. Osassa fysikaalisista aurinkosuojatuotteista käytetään nanokokoisia yhdisteitä paremman levittyvyyden ja valkoisen sävyn ehkäisemiseksi, mutta tekniikka on varsin uutta eikä pitkäaikaisvaikutuksista ole tarkkaa tietoa. Siksi GreenDeal on ottanut linjan, että se tarjoaa vain fysikaalisia aurinkovoiteita, joissa ei käytetä nanoteknologiaa. 

Fysikaaliset aurinkovoiteet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia luonnonkosmetiikassa. Aiempina vuosina fysikaalinen aurinkorasva saattoi tuntua tahmealta tai jättää ihon vitivalkoiseksi, mutta näistä ajoista on tultu iso askel eteenpäin. Nykyisin aurinkosuojatuotteista löytyy laaja valikoima niin emulsioita, öljymäisiä tuotteita kuin käteviä aurinkosuojasuihkeitakin. 

Meiltä kysytään usein ihon suojaamisesta ja olemmekin koonneet tähän artikkelin loppuun yleisimpiä kysymyksiä. Mikäli nämä kysymykset eivät tarjonneet vastausta, voit lähettää oman kysymyksesi asiantuntevalle asiakaspalvelutiimillemme Facebookissa tai sähköpostilla asiakaspalvelu@greendeal.fi


Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä aurinkosuojatuotteista


Mikä aurinkovoide on turvallisin valinta nykytiedon valossa?

Aurinkovoiteissa luonnonkosmetiikan valmistajat ja sertifiointitahot sallivat vain fysikaalisten UV-filttereiden käytön. Yhdysvaltalainen tiedotusjärjesteö Enviromental Working Group (EWG) on tehnyt kattavan vertailun aurinkosuoja-aineiden eroista ja suosittelee fysikaalisia aurinkosuojatuotteita. Kemiallisten UV-suoja-aineiden ongelmia on EWG:n mukaan erityisesti kaksi: useat UV-suoja-aineista imeytyvät kehoon jo yhden käyttökerran jälkeen ja jäämiä UV-suoja-aineesta löytyy jopa viikkojen jälkeen käytöstä. UV-suoja-aineiden jäämiä on löytynyt myös äidinmaidosta ja virtsasta. Tieto on merkittävä, koska osaan UV-suoja-aineista on yhdistetty allergisoivia sekä ihmisen hormonitoimintaan vaikuttavia ominaisuuksia. Aurinkovoiteen imeytyessä ihon läpi ongelma on myös kumuloituvuus: millaisia määriä ainesosia kertyy elimistöön ja mikä niiden pitkäaikaisvaikutus on, koska yhdessä kemiallisessa UV-suojatuotteessa käytetään usein useampaa eri UV-filtteriä. Toisaalta tiedetään, että monet kemiallisista UV-suoja-aineista aiheuttavat ongelmia vesieliöille. Koska kaikki iholta huuhdottava kosmetiikka päätyy lopulta jätevedenpuhdistamon kautta vesistöihin, on tämä ongelma huomionarvoinen. Yhdysvaltojen lääke- ja ruokavirasto (FDA) on arvioinut UV-suoja-aineiden turvallisuutta ja päätynyt suosittelemaan turvallisimpina ja tehokkaimpina aineina juuri sinkkioksidia ja titaanidioksidia sisältäviä fysikaalisia tuotteita. 

Millainen tuote sopisi mahdollisimman monelle käyttäjälle? Esimerkiksi niin aikuisille kuin lapsille?

Koko perheen käyttöön suosittelemme aurinkosuojasuihkeita. Ne ovat käteviä annostella, koska niiden koostumus on hyvin ohut ja juokseva. Näin aurinkosuojatuotteen saa levitettyä vaivattomasti isollekin ihoalueelle, esimerkiksi selkään tai jalkoihin ja aurinkovoide kuivuu nopeasti. Valikoimissamme on kahden eri brändin aurinkosuojasuihkeita. EY!:n aurinkosuojasuihkeet ovat muodostuneet huikeaksi hitiksi niiden ihanan kesäisen tuoksun ja mahtavien käyttöominaisuuksien takia. Tarjoamme myös Eco Cosmeticsin aurinkoemulsioita, jotka on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille tai kaikille, joiden iho kuivuu helposti aurinkosuojatuotteista. 

Paljonko aurinkovoidetta tulisi annostella? 

Aurinkovoiteen määrä per käyttökerta riippuu siitä, mitä kaikkia ihoalueita suojataan: suojataanko osa ihosta esimerkiksi vaatetuksella vai voidellaanko koko ihoalue aurinkovoiteella. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvojen, kaulan sekä dekolteen suojaamiseksi tarvitaan noin 2,5 ml (puoli teelusikallista) aurinkovoidetta. Samassa suhteessa aurinkovoidetta pitäisi siis levittää muille ihoalueille. Lopullinen määrä riippuu käyttäjän koosta, joten lapsen iholle tarvittava kokonaismäärä on pienemmän ihopinta-alueen takia pienempi kuin aikuisen. On kuitenkin erittäin tärkeää, että aurinkovoide levitetään tasaisesti kaikille ihoalueille ja myös pienet ihoalueet, kuten korvanlehdet, nenänpää tai hiuspohja muistetaan suojata. 

Käykö sama aurinkovoide niin kasvoille kuin vartalolle?

Samaa tuotetta, esimerkiksi EY!:n aurinkosuojasuihkeita, voi käyttää niin kasvoille kuin vartalolle. Kuitenkin harva tuote on parhaimmillaan yhdistelmäkäytössä. Kasvoille on tästä syystä suunniteltu omia tuotteita, jotka lähes aina ovat sävytettyjä tuotteita, jotta titaanidioksidin vaalea hehku saadaan häivytettyä mahdollisimman hyvin. Kasvojen tuotteet ovat enemmän BB- tai CC-voiteita lähestyviä tuotteita, jotka myös hoitavat ja kosteuttavat ihoa tehokkaammin kuin vartalon kevyet aurinkotuotteet. Monen voidepohja on suunniteltu niin, että tuote olisi mahdollisimman kevyen tuntuinen eikä alkaisi valua iholta päivän aikana. Suosituin valikoimamme aurinkotuote kasvoille on Dhyvanan sävytetty aurinkovoide, josta löytyy sävyt niin puna- kuin keltapohjaiselle iholle ja kaksi eri tummuusastetta. Avril valmistaa täysin sävyttämättömiä aurinkosuojatuotteita kasvoille. 

Ovatko luonnonkosmetikan aurinkovoiteet yhtä tehokkaita kuin perinteiset?

Ehdottomasti! Tuoteturvallisuus on tärkein näkökulma, kun valitsemme tuotteita valikoimaamme. Kaikki aurinkovoiteet käyvät läpi samanlaisen tuotetestauksen, jossa suojakertoimen teho ja taso vahvistetaan laboratoriomittauksella. Fysikaalinen aurinkovoide on monien ihotautilääkärien suositus myös herkälle iholle tai esimerkiksi aurinkoihottumasta kärsivälle iholle sekä lapsille, joten voit turvallisin mielin valita fysikaalisen aurinkosuojatuotteen. Aurinkovoiteilla on aina myös ympäristövaikutuksia ja nykytiedon valossa fysikaalisiin aurinkosuojatuotteisiin liittyy kaikista pienimmät ympäristövaikutukset. 

Mitä suojakerroin tarkoittaa? Mikä suojakerroin on riittävä?

Suojakerroin on käsitteenä hieman hankala: se tarkoittaa määrää, kuinka monta kertaa pidempään aurinkovoiteella voideltu iho kestää palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos iho kestää palamatta 10 minuuttia ilman aurinkovoidetta ja iholle valitaan suojakertoimen 30 tuote, kestää iho siis 30 x 10 minuuttia = 300 minuuttia palamatta suojakertoimen 30 tuotteella. Käytännössä tilanne ei koskaan ole näin yksioikoinen. Esimerkiksi uinti, suihkussa käynti, mekaaninen rasitus (vaikkapa ihon hieronta tai kuivaaminen pyyhkeellä) ja vastaavat päivän aikana tapahtuvat aktiviteetit heikentävät niin kemiallisen kuin fysikaalisen aurinkovoiteen suojausominaisuuksia ja aamulla levitetty aurinkovoidekerros ei suojaa samalla tavalla enää päivällä. Aurinkovoidetta pitäisikin lisätä päivän mittaan. Aurinkovoiteen suojakertoimeen ei tulisi siksi suhtautua ehdottomana totuutena, sillä mikään aurinkovoide ei suojaa ihoa 100 %:sti. Parhaimmillaankin suojakertoimen 50 tuotteella päästään noin 98% suojaustehoon eli UVB-säteistä saadaan estettyä ja pääsemästä ihon syvempiin kerroksiin 98% säteilyn kokonaismäärästä. Vaikka elämme ja asumme pohjoisessa, ihon suojaaminen kannattaa hoitaa riittävän suurella suojakertoimella, koska pitkän talven jälkeen iho on hyvin tottumaton UV-säteilyyn. Näin ollen, jos iholla käyttää liian pieniä suojakertoimia tai aurinkovoidetta levittää liian vähän, ei se suojaa ihoa riittävästi. Suosittelemme siksi käyttöön aina vähintään suojakertoimen 30 tuotetta, mikäli oleskelu auringossa on säännöllistä ja tapahtuu keskipäivän ja illan välisenä aikana. Lapsille suosittelemme aina vähintään suojakertoimen 50 tuotetta. Muistutamme myös, että lapsilla ensisijainen suojauskeino tulisi olla aina varjo ja vaatetus ja aurinkovoide vain täydentää tätä. 

Mitä tarkoittaa suojakerroin 50+? Miten se eroaa suojakertoimesta 50?

Useilla valmistajilla asteikko päättyy viiteenkymmeneen. Lasten tuotteissa merkintä 50+ tarkoittaa sitä, että tuote on vieläkin suojaavampi kuin suojakertoimen 50 tuote eli käytännössä fysikaalinen tuote sisältää vieläkin enemmän titaanidioksidia ja/tai sinkkioksidia, joka muodostaa suojan. Suojakertoimen 50+ tuote pystyy siis torjumaan säteilystä vieläkin suuremman osan kuin suojakertoimen 50 tuote. 

Ovatko luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet vedenkestäviä? Entä vegaanisia?

Valtaosa luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista on vedenkestäviä. Samoin valikoimastamme lähes kaikki tuotteet ovat myös vegaanisia. 

Miten aurinkoaikana tulisi hoitaa ihoa? Miten estän ihon kuivumisen?

Aurinkovoiteen sisältämä mineraali voi luontaisesti imeyä puoleensa kosteutta ihosta ja siten kuivattaa ihoa. Tätä voi estää hoitamalla ihoa myös kesäaikana: kosteusvoide ennen aurinkovoiteen levittämistä hoitaa ihoa ja ihon kosteutus kannattaa muistaa myös aurinkovoiteen pois pesun jälkeen. Jos kosteusvoide tuntuu liian paksulta tai täyteläiseltä aurinkovoiteen alla, iholel voi suihkuttaa myös esimerkiksi ruusuvettä tai kasvovettä ja levittää aurinkovoide hetken päästä. Tärkein vaihe ihonhoidossa on kuitenkin aurinkovoiteen huolellinen poistaminen iholta. Tähän suosittelemme öljypohjaista puhdistustuotetta (ks. seuraava kysymys). 

Miten aurinkovoide on helpointa poistaa iholta?

Aurinkovoiteet luonnonkosmetiikassa ovat useimmiten öljypohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että voiteen koostumus on vettä hylkivä eikä pelkkä vesipesu siten riitä poistamaan tuotetta iholta. Myös useimmat suihkugeelit sisältävät isoksi osaksi vettä, joten niiden puhdistusteho voi jäädä heikoksi. Suosittelemme aurinkovoiteen poistoon vartalolta siis öljypohjaisia suihkuvoiteita. Douce Naturen suihkuemulsio ja Berglandin suihkuvoide sisältävät runsaasti hoitavaa öljyä, mikä pureutuu aurinkovoiteeseen ja poistaa sen hellävaraisesti iholta. Pidätkö tuoksuista? Weledan suihkuvoiteet tuoksuvat ihanilta: granaattiomenasitrus tai herkälle iholle manteliPesussa apuna on hyvä olla konjasieni tai muut pesusieni, jolla suihkuvoiteen saa levitettyä huolellisesti kaikkialle ihoalueille. 

Kasvoille suosittelemme tuhdimpaa öljypohjaista puhdistusainetta (myös kaksoispuhdistusta), puhdistusmaitoa tai puhdistusvoidetta. Tiimimme suosikki on Nourish Londonin Kale 3D -puhdistusvoide, joka poistaa aurinkovoiteen hetkessä ja jättää ihon silkinpehmeäksi. Se poistaa vaivattomasti myös sävytetyt aurinkosuojatuotteet ja meikin.

Lisäksi suosittelemme valikoimasta mm. Fiini Naturallyn puhdistusbalmeja, Luonkosin öljypuhdistuskakkuja, Avrilin tai Bybin puhdistusöljyjä, Pure=Beautyn Cleansing Balmia tai Skin&Tonicin Calm Clean balmiaLisäksi tutkimisen arvoisia ovat ehdottomasti: BYBI Milk Melt Vegan Oat Cleanser puhdistusvoideSkin & Tonic Get Up & Glow Jelly CleanserNablus damaskonruusu oliiviöljysaippuaNourish London Kale 3D puhdistusvoide

Nourish London Kale 3D puhdistusvoide

34.90 €
EY! aurinkosuojasuihke (SK50)

EY! aurinkosuojasuihke (SK50)

26.95 €
EY! aurinkosuojasuihke (SK20)

EY! aurinkosuojasuihke (SK20)

23.95 €
EY! Shimmering After sun suihke (SK10)

EY! Shimmering After sun suihke (SK10)

16.95 €
EY! aurinkovoidepuikko, (SK20)

EY! aurinkovoidepuikko, (SK20)

6.95 €
EY! aurinkosuojasuihke (SK30)

EY! aurinkosuojasuihke (SK30)

24.95 €
Luonkos Rebirth puhdistuskakku

Luonkos Rebirth puhdistuskakku

26.90 €
Luonkos Radiant puhdistuskakku

Luonkos Radiant puhdistuskakku

26.90 €
Luonkos Infinity öljypuhdistuskakku

Luonkos Infinity öljypuhdistuskakku

34.90 €
Fiini Naturally puhdistusbalmi kaura

Fiini Naturally puhdistusbalmi kaura

38.85 €
Pure=Beauty Omega Cleansing Balm

Pure=Beauty Omega Cleansing Balm

24.90 €
Alga Maris aurinkovoide kasvoille SK30

Alga Maris aurinkovoide kasvoille SK30

21.90 €
EY! aurinkotuotteiden perhepakkaus -19 %

EY! aurinkotuotteiden perhepakkaus

49.95 € 61.85 €

Aiheeseen liittyvät artikkelitTilaa uutiskirje


Haluan saada parhaat ekotarjoukset sähköpostiini (lisätietoa)

Tilaa


Suostumus asiakastietojen keräämiseen, käsittelyyn ja käyttöön. Lue ehdot
Loading...