Green magazine

Biohajoava pesupähkinä sopii käytettäväksi myös mökillä!


Etsitkö mahdollisimman luonnonmukaista pyykinpesuainetta? Tutustu pesupähkinöihin!

Pesupähkinät ovat sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä (Sapindus mukorossi), jotka kasvavat luonnonvaraisina lauhkealla vyöhykkeellä ja tropiikissa eri puolilla maailmaa. Intiassa ja Nepalissa ne kasvavat villeinä vuoristoalueilla. Pesupähkinä ei sovi ravinnoksi, mutta niitä on käytetty monien vuosituhansien ajan pyykinpesuun. Pesupähkinät sopivat erityisesti herkkäihoisille sekä herkkien materiaalien, kuten villan ja silkin pesuun. Ne sopivat loistavasti myös päivittäiseen pesukäyttöön.

Pesupähkinöistä voi uuttaa myös pesupähkinäliuosta, jota voi käyttää shampoona. Lisäksi pesupähkinäliuosta voi käyttää yleispuhdistusaineena kaikille kodin pesunkestäville pinnoille. Liuosta voi käyttää myös tiskiaineen korvikkeena sekä korujen, autojen, astioiden, viemäreiden, lavuaarien ym. pesemiseksi. 

Pesupähkinöiden pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiiniin. Saponiini on luontainen pesevä ainesosa, joka liukenee vähintään 30-asteiseen pesuveteen. Saponiini ei jätä pyykkiin kemiallisia pesuainejäämiä, jonka vuoksi pesupähkinöistä onkin tullut herkkäihoisten, vauvaperheiden, allergikkojen ja astmaatikkojen suosikkituote pyykinpesuun. Koska pesupähkinä ei virallisesti ole pähkinä vaan kirsikan kaltainen hedelmä, se sopii myös pähkinäallergikoille.

Kiinnostuitko? Lue alta usein kysytyt kysymykset pesupähkinöistä:

Miten käytän pesupähkinöitä?

Annostele pesupähkinät suljettavaan kangaspussukkaan ja laita pesukoneeseen. Yhdelle pesukerralle tarvitaan 4-8 pesupähkinää riippuen pesukoneen rummun koosta. Jos pyykki on erityisen likaista, lisää määrää. Koska pesupähkinät eivät sisällä valkaisevia ainesosia, tahranpoistoaineen tai valkaisuaineen käyttöä suositellaan toistuvassa pesussa vaaleille tekstiileille.

Pesupähkinän kuoria voi käyttää muutaman kerran uudestaan, jonka jälkeen kuoret voi kierrättää sellaisenaan biojätteen joukossa. Pesupähkinän käytety kuoret hajoavat täydellisesti kompostissa ja ne ovat ympäristölle paljon parempi vaihtoehto kuin raskaat, kemialliset pesuaineet.

Pesukoneella pestessä liuos syntyy automaattisesti pesuohjelman edetessä, kun annostelet pesupussin suoraan rumpuun. Pesupähkinöillä pestellä ei ole välttämätöntä käyttää huuhteluainetta. Kuitenkin, erityisesti vauvapyykissä hajujen minimoimiseksi voi lisänä käyttää etikkaa, huuhteluainetta tai aikuisten pyykissä myös eteeristä öljyä, mikäli kaipaat pyykkiin tuoksua. Pesupähkinät itsessään ovat tuoksuttomia.

Huuhtelun aikana pesupähkinät eivät vapauta sanoniinia, koska koneiden huuhtelut käyttävät yleisesti kylmää vettä, joten pelkoa pähkinän jäämiä vaatteissa ei ole. Saippuapähkinät vapauttavat hyvin vähän saponiinia kylmän veden huuhtelujakson aikana.

Vinkki! Jos peset vaatteet pääosin 30 asteessa tai alle, suosittelemme käyttämään saippuapähkinänestettä.

Käsinpesussa

Tee liuos liottamalla pesupähkinänpuolikkaita pienessä määrässä reilusti kädenlämpöistä vettä ja vasta sen jälkeen lisää pestävät tekstiilit pesuveden joukkoon.

Yleispuhdistusaineena

Lisää kourallinen pesupähkinänpuolikkaita noin litraan reilusti kädenlämpöistä vettä. Anna liota yön yli. Alkuvaiheessa vesi saa olla reilusti kuumaa, muttei kiehuvaa. 500 g reilusta pakkauksesta riittää noin 95-100 pesukertaan.

Suosittelemme neljästä kahdeksaan kokonaista saippuapähkinää kuormaa kohti. Todella likaisille vaatteille, jättiläistöille tai kylmässä vedessä pestäessä voit käyttää enemmän pähkinöitä. Tiedät, että olet käyttänyt liikaa pähkinöitä, jos vaatteesi tuntuvat jäykiltä pesun jälkeen. Jäykkyys johtuu liiallisesta saponiinista/saippuasta vedessä, eikä se ole haitallista sinulle tai vaatteille. Voit päästä eroon jäykkyydestä huuhtelemalla vaatteet tarvittaessa.


Missä asteessa voin käyttää pesupähkinöitä?

Voit käyttää pesupähkinöitä missä tahansa lämpötilassa 30-90°C väliltä, millä tahansa pesuohjelmalla ja tekstiilityypillä sekä pesupähkinät ne ovat 100 % biohajoavia! Sopii käytettäväksi myös siis myös retkeillessä, veneillessä, kesämökeillä tai kunnallisen jätevesihuollon ulkopuolella käytettynä.


Voinko käyttää valkaisujauhetta tai tahrasuolaa pesupähkinöiden kanssa?

Kyllä! Pesupähkinät eivät sisällä mitään valkaisevia ainesosia, joten suosittelemme käyttämään valko- ja kirjopyykin kanssa tahrasuolaa tai valkaisujauhetta, joka pitää pyykin valkoisena ja värit kirkkaana. Valkaisuaineen lisääminen ei vaikuta siis saippuapähkinöiden puhdistustehoon. Muistutamme myös, että pesupähkinät eivät sisällä lisättyjä entsyymejä, jotka vaikuttaisivat vaikeisiin tahroihin, joten pinttyneet tahrat on esikäsiteltävä ennen pesua. Tähän suosittelemme sappisaippuaa.


Osa pesupähkinöistä vaikutttaa olevan hajonneita, voiko näitä käyttää?

Kyllä! Rikkoontunut pesupähkinä ei vaikuta pesutulokseen. Muista vain muistisääntö: 4-8 kokonaista pesupähkinää pyykkiin, joten ota huoletta puolikkaat pähkinät mukaan pesuun. Pesupähkinät vapauttavat saippuaa, joten pienet palat toimivat yhtä hienosti ja mahdollisesti jopa vapauttavat saippuaa nopeammin. Älä epäröi pilkkoa saippuapähkinöitä pienemmiksi paloiksi jos haluat! 


Mistä tiedän käytänkö liian montaa pesupähkinää kerralla?

Suosittelemme neljästä kahdeksaan kokonaista saippuapähkinää kuormaa kohti. Todella likaisille vaatteille, jättiläistöille tai kylmässä vedessä pestäessä voit käyttää enemmän pähkinöitä. Tiedät, että olet käyttänyt liikaa pähkinöitä, jos vaatteesi tuntuvat jäykiltä pesun jälkeen. Jäykkyys johtuu liiallisesta saponiinista/saippuasta vedessä, eikä se ole haitallista sinulle tai vaatteille. Voit päästä eroon jäykkyydestä huuhtelemalla vaatteet tarvittaessa.


Pyykki vaahtoaa - laitoinkohan liikaa pesupähkinöitä pyykkiin?/
Normaalisti pyykkini vahtoaa pesun aikana, nyt ei. Onko tämä normaalia?

Pesupähkinät voivat tuottaa hieman vaahtoa pesun aikana, mutta ne toimivat silti erittäin tehokkaasti. Vaatteesi tulevat pesusta puhtaina ja raikkaina! Vaahtoa ei pidä rinnastaa puhdistustehoon, sillä kuluttajat on opetettu ajattelemaan näin vuosikymmenten ajan. Useimmissa pesuaineissa näkemäsi vaahtoaminen johtuu käytetyistä keinotekoisista vaahdotusaineista, jotka ovat turha lisä aineosaluettelossa. Vähän vaahdottavan ekologisen vaihtoehdon (kuten ekopesuaineet tai tässä tapauksessa pesupähkinän kuoret tai pesupähkinänesteen) käyttö ei ainoastaan ??pidä pesukonettasi käynnissä tehokkaammin, vaan myös vaatteesi ja tekstiilisi luonnollisen puhtaina, eikä niihin jää ylimääräisiä kemikaaleja.


Pesupähkinä tuoksuu oudolta - onko tämä normaalia?

Saippuapähkinöiden tuoksu ei siirry vaatteisiin. Pesupähkinät itsessään eivät sisällä mitään lisättyä tuoksua, vaan vaatteet tulevat pesusta tuoksuvan täysin tuoreilta ja puhtailta. Valmiilla saippuapähkinänesteellä voi olla lievä etikan tuoksu, se ei myöskään siirry pyykkiin tai puhdistettavaan pintaan. Jos tuoksu pohdituttaa, voit käyttää pyykinpesussa huuhteluaineena etikkaa, joka raikastaa puhdasta pyykkiä entisestään.

Mistä tiedän voinko vielä käyttää pesupähkinää uudelleen vai onko se jo vanhentunut?

Tuoreet kuoret näyttävät satiinimaiselta, ja vähitellen noin 5 pesun jälkeen pähkinöiden sisäpuoli muuttuu mattapintaiseksi beigeksi tai harmaaksi ja pinta tummenee. Suosittelemme kuorien kompostointia tai kierrättämään ne biojätteessä.

Vinkki! Voit myös sekoittaa ne tehosekoittimessa ja kaataa vaahdotetun nesteen puutarhakasveille pysäyttääksesi etanat.


Voinko käyttää huuhteluainetta?

Kyllä voit, mutta se ei ole tarpeen! Pesupähkinäyt pehmentävät pyykkiä luonnollisesti ja vähentää staattista sähköä. Jos tarvitset huuhteluainetta, voit käyttää etikkaa, joka pehmentää vaatteita erinomaisesti. Ja jos haluat, että pyykkisi tuoksuu, voit lisätä etikan joukkoon eteerisiä öljyjä. Jos kuitenkin haluat käyttää huuhteluainetta, se ei heikennä tai vaikuta pesutulokseen.


Perheessäni on pähkinäallergikko, täytyykö hänen pyykki pestä erikseen?

Ei tietenkään! Pesupähkinät ovat itse asiassa hypoallergeenisia. Pesupähkinä ei todellisuudessa ole pähkinä, vaan se on hedelmän kivi, joka on sukua Litsille. Pesupähkinän käyttäminen pesuaineena ja/tai monikäyttöisenä puhdistusaineena auttaa vähentämään altistumistasi kemiallisille puhdistusaineille ja haitalliset kemikaalit toivottavasti vähentävät oireita.


Perheessäni on erittäin herkkäihoinen perheenjäsen, voinko käyttää pesupähkinöitä?

Ehdottomasti! Suosittelemme pesupähkinöitä allergikoille tai herkkäihoisille. Ne ovat 100 % luonnollisia, vapaita synteettisistä kemikaaleista ja ovat hypoallergeenisia. Saippuapähkinät sopivat kaikille, jotka ovat herkkiä väriaineille, hajusteille ja teollisille kemikaaleille. Useimmat ihmiset, joiden iho ärsyyntyy vahvoista pesuaineista, pitävät saippuapähkinöitä ihanteellisena ratkaisuna. Jotkut ihmiset ovat nähneet ekseeman ja psoriaasin helpottuneen niiden käytön seurauksena.


Sopiiko pesupähkinät kestovaipoille?

Kyllä! 


Pyykki tuntuu kovalta ja jäykältä pesun jälkeen, olenko tehnyt jotain väärin?

Et välttämättä! Suosittelemme neljästä kahdeksaan kokonaista pesupähkinää per koneellinen. Jos vaatteesi tuntuvat jäykiltä pesun jälkeen, se voi johtua liiallisesta saponiinista/saippuasta vedessä, mutta tämä ei ole haitallista sinulle tai vaatteille. Voit päästä eroon jäykkyydestä huuhtelemalla vaatteet tarvittaessa uudelleen. Seuraavalla pesukerralla kokeile annostella esim. 1-1,5 pesupähkinää vähemmän. Tilaa uutiskirje


Haluan saada parhaat ekotarjoukset sähköpostiini (lisätietoa)

Tilaa


Suostumus asiakastietojen keräämiseen, käsittelyyn ja käyttöön. Lue ehdot
Loading...