Luonnonkosmetiikka - mitä se on?


Luonnonkosmetiikka on ainesosiltaan luonnollista alkuperää sisältävää kosmetiikkaa, jossa ei käytetä ei käytetä petrokemian ainesosia, kuten PEG/PPG-yhdisteitä, muovikemikaaleja, silikonia tai voimakkaita säilöntäaineita tai synteettisiä hajusteita. Luonnonkosmetiikkaan käytetään siis ainesosia, jotka ovat alkuperältään luonnollisia, joten myös tietyt eläinperäiset ainesosat kuten hunaja, maito, lanoliini ja mehiläisvaha ovat käytettävissä luonnonkosmetiikan valmistukseen. Kaikki luonnonkosmetiikka ei ole siis automaattisesti vegaanista, vaikka näin voisi nopeasti päätellä. Lähtökohta on, että luonnonkosmetiikassa ei käytetä ympäristölle tai ihmisille haitallisia ainesosia. Pääosin luonnonkosmetiikassa käytetään kasviperäisiä ainesosia kuten kasviuutteita, kasvivahoja, kasviöljyjä, kasvimehuja eteerisiä öljyjä, mineraaleja, leviä, savia, sokereita, suoloja ja kuivattuja kasvinosia. Raaka-aineissa suositaan luomulaatuja ja niiden tulee olla kestävästi hankittuja. Tuotteissa käytetyt säilöntäaineet ovat myös peräisin luonnosta ja tuttuja elintarvikkeista kuten esimerkiksi. natriumbentsoaatti ja kaliumsorbaatti.

Luonnonkosmetiikka on ekologisen kuluttajan valinta. Ympäristön ja ihmisten hyvinvointi huomioidaan kokonaisvaltaisesti luonnonkosmetiikassa. Kemikaalikuorma pienenee verrattuna synteettiseen kosmetiikkaan, kun tuotteissa käytetään vain luonnollisia ja tarpeen mukaisia ainesosia. Tuotteiden valmistus on ympäristöystävällistä ja eettistä eivätkä nämä periaatteet jää vain valmistusvaiheeseen, vaan koko tuotteen elinkaari on eettisesti kestävää. Eläinkokeet eivät ole sallittuja ja edellä mainittujen eläinperäisten raaka-aineiden käyttö ei saa vahingoittaa eläimiä. Pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä ja ylipäätään pakkausjäte pyritään minimoimaan.Luonnonkosmetiikka lyhyesti:

 • Luonnollista alkuperää olevat ainesosat
 • Ei petrokemian ainesosia 
 • Ei testata eläimillä
 • Biohajoavat ainesosat
 • Vaikutukseltaan tehokkaampaa iholle
 • Säilöntäaineet luonnollista alkuperää

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit


Tunnetuimpia sertifiointitahoja ovat Ecocert, NaTrue, BDIH, EcoGarantie, ICEA, Cosmebio, AIAB ja Soil Association. GreenDealissa myytävien luonnonkosmetiikkatuotteiden yhteydessä on aina ilmoitettu tuotteelle myönnetty sertifikaatti. Mikäli sertifikaattia ei ole, niin olemme varmistaneet, että tuotteen ainesosat ja valmistaja täyttäisivät sertifikaatin vaatimukset. Monilla pienemmillä valmistajilla sertifikaattia ei löydy sertifioinnin maksullisuuden takia, mutta heidän tuotteet ovat silti aitoa luonnonkosmetiikkaa. 

Pro Luonnonkosmetiikka Ry:n mukaan sertifikaattien sisältä löytyy eroja, mutta yhteistä näille erilaisille kriteereille ovat seuraavat kohdat:

 • Valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita, geenimanipuloituja raaka-aineita ei sallita
 • Suositaan luomulaatuisia raaka-aineita. Villikasvien keräily tulee olla vastuullista.
 • Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja ja niiden käsittely on säädeltyä (esim. raaka-aineiden säteilyttäminen on kielletty)
 • Raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei saa testata eläimillä
 • Tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle tuotteiden tuotannon, käytön ja hävittämisen aikana
 • Pakkausmerkintöjen ja markkinointiviestinnän pitää tarjota kuluttajalle täsmällistä ja oikeaa tietoa

(Lähde: Pro Luonnonkosmetiikka Ry)Miksi valita luonnonkosmetiikka?


Luonnonkosmetiikan valinta kannattaa ekologisesti ja ympäristö kiittää. Mutta ennen kaikkea sen käyttö on vaikutukseltaan tehokkaampaa ihollesi kuin petrokemian raaka-aineista valmistetun kosmetiikan käyttö. Tavanomainen kosmetiikka perustuu synteettisesti valmistettuihin ainesosiin kuten mineraaliöljy johdannaisiin joita ovat esim. silikoni ja vaseliini. Nämä ainesosat eivät hoida ihoasi yhtä tehokkaasti kuten luonnollista alkuperää olevat ainesosat.  Kasviöljyt, joita luonnonkosmetiikassa käytetään imeytyvät ihoon paremmin, jolloin vaikuttavat ainesosat hoitavat ihoa tehokkaammin. Autamme mielellämme valitsemaan sinulle sopivat tuotteet asiakaspalvelussamme.